Mountainbiken


Mountainbiken zit in ons DNA. Hoe fijn is het niet om dit plezier met anderen te delen. Het is voor ons dan ook vanzelfsprekend dat wij al meer dan 24 jaar moutainbikers in onze Bergerie ontvangen en mountainbikereizen organiseren. Onze groepsreizen zijn reizen voor de beginnende en de gevorderde mountainbiker.

Mountainbikeprogramma 2018

   
Dagtochten Combiweken Trektochten
 Mountainbikeprogramma 2018 in kalendervorm


Inhoud pagina

– Groepsreizen
– Mountainbiken vanuit ‘Gite la Bergerie’
– Individueel of met eigen groep biken
– De ‘Muur’
– Enkele routesuggesties

Groepsreizen

Onze reizen zijn de afgelopen 24 jaar uitgegroeid tot mountainbikevakanties voor de echte liefhebber. Het uitzetten van een dagtocht of trekking doe je niet één keer. Het is een proces waar wij continue mee bezig zijn. Zo ben je er van verzekerd dat je over de mooiste tracks fietst. Met veel plezier voegen we ieder jaar nieuwe tochten aan ons programma toe. De tochten gaan alle windrichtingen uit. We bieden uitdagende trektochten maar ook dagtochten vanuit een standplaats aan. Nieuw is dat we op drie zeer verschillende locaties dagtochtenweken organiseren. Ze zijn door ons verkend en gemaakt. De locaties zijn stuk voor stuk mountainbike-paradijsjes.

Bewust houden we de groepen klein tot ± 8 deelnemers. Of je nu individueel of met een groep op stap gaat, al onze tochten hebben gemeen dat ze alles bieden wat mountainbiken tot zo’n fantastische sport maakt…… Go !

img_8362

Mountainbiken vanuit “la Bergerie”

Vanaf onze voordeur fiets je over prachtige tracks zo de bergen in. Iedere dag zijn er nieuwe uitdagingen. En vergeet het gunstige klimaat niet. Met 300 dagen zon per jaar kom je weinig bagger tegen. Geen shit of regen maar droge tracks en oef dat scheelt een hoop poetsen !

Individueel op stap
Omdat wij zelf zoveel mogelijk op de fiets springen en mountainbikereizen organiseren, beschikken we over een uitgebreide database met allerlei tochten. Ga je individueel op pad, dan kan je bij ons routes in je GPS downloaden. Een GPS (Garmin) is te huur. Rijden zonder GPS gaat ook prima omdat er een groot aantal uitgepijlde routes zijn. Meer dan vierduizend kilometers aan trails liggen er op je te wachten. Wij kunnen een op maat gesneden programma aanbieden.

De trektochten door de ‘Queyras’ of de ‘Grande Traversée des Hautes Alpes’ lenen zich er erg voor om deze zelfstandig te rijden. De reserveringen en het bagagevervoer kunnen wij voor je verzorgen.

mountainbikepagina 2017

In onze bar staat een computer (met digitale kaarten) waarop je zelf routes kunt maken. Wij helpen je graag op weg met het maken van een goed plan.

Aan je veiligheid hebben we ook gedacht. Bij ons kan je een GPS-tracker huren (20,= euro per week). Met  dspot_gen3_icon_200x200e tracker kan je een een noodsignaal uitzenden. De belangrijkste functie is echter dat wij precies weten waar je bent. Op de computer krijgen wij je locatie te zien. Bij onvoorziene omstandigheden zoals verkeerd fietsen of een valpartij kunnen wij je beter helpen.

Je kunt de fiets schoonmaken en afspuiten in de tuin. We hebben fietsgereedschap beschikbaar. s´Avonds in de bar fietsen we vaak vrolijk verder, nu niet in het zadel maar in een lekkere luie stoel. Dan is het tijd om naar spectaculaire mountainbikefilms te kijken.

De verzorging die je in ‘la Bergerie’ krijgt is op het leveren van een sportieve prestatie ingesteld. Op een Frans ontbijt kom je immers niet zo ver. De zorg die we aan onze routes besteden, besteden we ook aan onze maaltijden. Smullen maar!

img_7929 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De ‘Muur” van Champcella
Ieder jaar weer worden de tanden stukgebeten op deze streep asfalt naar de Bergerie toe. We houden er een heus klassement van bij. Ben je benieuwd naar jouw notering of zie je kans om het verbeteren kijk dan bij: Muurklassement
Nieuw is dat we nu ook een klassement voor een off-road beklimming van de muur hebben. Voor de kenners….we bijten onze tanden stuk op de oude Romijnse weg omhoog.

Een paar routesuggesties voor mooie dagtochten
Rondom Champcella zijn diverse vaste mountainbikeroutes uitgezet. Vanaf La Bergerie kan je insteken op uitgepijlde routes van de mountainbikecentra in Guillestre, Briançon, Pays des Ecrins (o.a Champcella) en Embrun.
In Les Orres, Vars, Briançon en Montgenevre zijn bikeparks. Zelfs een van de grootste bikeparks in Europa, in Bardonecchia (Italië), is vanuit Champcella snel met de auto te bereiken. Lekker lui met de lift omhoog en daarna…attack!

MTB-routes in de streek

Pays des Ecrins (Champcellla, Vallouise, Puy St.Vincent, Argentiere)
Het hele gebied, ‘le Pays des Ecrins’ is geknipt voor het mountainbiken. Aantal circuits: 14, en wel 2 groen, 3 blauw, 8 rood en 1 zwart (groen = eenvoudig, blauw = minder eenvoudig, rood = nog minder eenvoudig/moeilijk, zwart = moeilijk) ± 170 km aan uitgepijlde en beschreven routes. Er is een kleine topo Espace VTT/FCC Pays des Ecrins. Route 8 – 9 en 10 lopen langs Champcella. Bovendien bestaat er een kleine gids met 58 beschreven, maar niet uitgepijlde routes met in totaal meer dan 1000 kilometers aan tracks. Deze gids is bij ons verkrijgbaar.

Een tip uit deze gids;
Champcella; Col du Tramouillon, ± 30 km, 3h, Eenvoudige maar lange klim gevolgd door een afdaling waar je van droomt….. kan het mooier? Voor de ervaren biker.

Les Pays du Guil (Guillestre, Vars, Risoul )
Aantal circuits: 8 groen, 5 blauw, 8 rood, 1 zwart. ± 300 km aan uitgepijlde en beschreven routes. Ontdek de grote verscheidenheid in landschappen rondom Guillestre via deze uitgezette en prima onderhouden routes.
Er is een brochure met de routes; “Promenades VTT dans le Guillestrois “(bij ons te verkrijgen). Op de voorkant van de fiche is de route op kaart ingetekend en op de achterkant zijn de routes beschreven. Route 12 gaat langs Champcella.

Vars
Een van de langste afdalingen in Europa is – de ‘Vars / Embrun’ – 32 Kilometer afdalen vanaf 2500 meter naar ± 700 meter. Het is een eenvoudige afdaling. Verder is er een bikepark en een permanent downhill-parcours (hoogteverschil 400 m – omhoog met de lift)

Embrunais – Serre-Ponçon (Embrun, Savines)
Aan de rand van het Parc National des Ecrins, rondom het meer van Serre-Ponçon, verbinden de verschillende routes de 24 gemeentes. Een erg afwisselend terrein met perfect uitgepijlde routes (routekaart te koop bij ons of bij de VVV’s). In les Orres is ook een bikepark.
15 blauwe, 25 rode, 3 zwarte routes. Totaal aantal kilometers : ± 1 000 km.

Onze tips
Circuit n°11, start is in Crevoux, 11,5 km klimmen naar de Parpaillon (2 600 m) tot de tunnel. Nog beter begin de klim al in St. Andre d´Embrun, dezelfde weg terug.
Met een busje en de lift naar les Orres of Vars, 16 of 30 km afdalen, 2000 met. hoogteverschil. Verschillende heerlijke afdalingen zijn mogelijk.

Le Queyras
Het VVV van de Queyras heeft een gidsje samengesteld « promenades VTT dans le Queyras » met daarin 21 beschreven routes. Elke route wordt beschreven en op de achterkant is de route ingetekend.
Prijs ± 5,= euro bij alle offices du tourisme du Queyras.
Een tip;Col de Furfande; 10 km, 1h (voor de allersterksten) Een col die wij regelmatig beklimmen. Berucht en gevreesd bij onze bikers maar mooi. Duizend meter omhoog in ± 10 kilometer, tel uit je winst. Moet je een keer in je leven gedaan hebben.

Le Briançonnais (Briançon, Serre Chevalier,Montgenèvre)
Aantal kilometers aan routes: 2000 km. Aan de voet van de Meije (3987 m) en de Agneaux (3663 m), lijkt het mountainbiken hier voorbehouden aan bikers met een goede conditie en ervaring. Maar dankzij het slim gebruik maken van allerlei boswegen en kleine paden is er toch een goed netwerk van allerlei mountainbike-routes. Er is een MTB-kaart met daarop ingetekend de routes. Het terrein is vooral alpien met fantastische uitzichten op de omringende gletschers en toppen. Er is ook een uitvoerig gidsje te koop; “Itinéraires VTT en Grand Briançonnais” de Benoit et Xavier Buffet sur les vallées de la Romanche, la Clarée, Serre Chevalier, Montgenèvre, Briançon, Izoard .

Alle genoemde gidsen en kaarten zijn bij ons verkrijgbaar.

Homewebdesign 2014