Infotranshotmaurienne - Gîte la Bergerie

TransAlpes trektocht

Mountainbiketrektocht

logo-maurienne ‘Trans Hot Maurienne’
20 augustus t/m 27 augustus 2022
 
 
Inschrijven


     We duiken met deze zalige trektocht het hooggebergte in. We komen oog in oog te staan met de gevolgen van het veranderende klimaat. Kijk er niet vreemd van op als we de uitlopers van een oude gletsjer over moeten steken want zo hoog klimmen we tijdens deze spectaculaire nieuwe tocht.
Het hoogste punt ligt op ruim 3300 meter. ‘Mon Dieu’ wat een uitzicht.
Het klimmen wordt ruim beloond met steevast lange heerlijke en soms best technische afdalingen over uitsluitend singletracks. We beginnen en eindigen de trektocht in Italië, en wel in Sestrière.
Gelijk na ons vertrek gaat de tocht noordwaarts en passeren we de tweede dag de grens met Frankrijk. Na het oversteken van de grens dalen we af naar de ‘Maurienne’.
Er volgen twee hemelse etappes op Frans grondgebied en biken langs het bijzonder mooie meer ‘Lac de Mont Cenis’. We overnachten aan de oevers in een kleine sfeervolle berghut. De volgende dag zal afscheid nemen van deze bijzonder plek moeilijk zijn maar het leed wordt verzacht door een daverende afdaling naar Susa;  en hop dan zitten we weer in Italië.
Na Susa gaan we de voorlaatste dag even de benen strekken op de ‘Colle Finestre’ ; waar Tom Dumoulin nog niet zo lang geleden de Giro verloor aan Chris ‘Vroem’. De trektocht sluiten we waardig af met een heerlijke laatste etappe over de ‘Colle Albergian’ of een andere col.

Een tocht door het echte hooggebergte staat je te wachten

Moeilijkheidsgraad
Per dag fietsen we ongeveer 40 kilometer met 1500 tot ± 2500 hoogtemeters. Er zitten eenvoudige maar ook zwaardere ritten tussen. Het programma heeft geen rustdag. Het is soms mogelijk om de etappes in te korten. Om sommige cols te beklimmen moet de bike stukken geduwd worden. Vrees niet, het zijn geen mega lange stukken en alle moeite wordt ruimschoots beloond! Bijzonder aan deze hooggebergte tocht is dat er maar heel weinig met de bike gelopen of geduwd hoeft te worden.  De trektocht is voor de gevorderde mountainbiker.

 


Assistentie/begeleiding

De ‘Trans Hot Maurienne’ tocht wordt begeleid door Karin en Jos. Vanuit onze herberg organiseren we al meer dan 25 jaar mountainbikereizen. Wij kunnen bij de reizen putten uit onze ervaring en kennis van de taal, streek en techniek. Alle routes zijn door ons zelf gemaakt en verkend met veel oog voor de ‘couleur locale’.


‘Biking Apart Together’
We rijden al onze tochten met behulp van een GPS. De etappe is daardoor geheel zelfstandig te fietsen. Heb je geen GPS geen probleem want wij kunnen er een ter beschikking geven.
Je kunt op deze manier veel vrijheid ervaren, meer in je eigen tempo fietsen. Je bepaalt je eigen ritme en pauzes.  Vanzelfsprekend kan er ook voor gekozen worden om de etappe gezamenlijk te fietsen. Onze ervaring leert dat dit veruit het leukste is.

Het rijden van een etappe met een GPS is kinderspel. Op het kaartscherm van je GPS staat een lijn. Deze lijn is je route en moet gevolgd worden. Wijk je daarvan af, dan volgt er heel snel een signaal dat je verkeerd gaat. Hup even terug…….. en je pakt de goede route weer op. Als er tijd beschikbaar is kunnen we je de fijne kneepjes van het navigeren met een GPS leren.

Achter de groep aan, of voor de groep uit fietst Jos. Hij kan zo bij onverwachte gebeurtenissen onderweg assistentie verlenen. Vind je het gezelliger om met Jos mee te fietsen dan kan dat ook.

Aantal deelnemers
Bewust kiezen we ervoor om het aantal deelnemers aan onze reizen klein te houden. Het minimum aantal deelnemers voor deze trektocht is 5, het maximum is 10.


Onderweg en bagagevervoer

Karin zorgt ervoor dat de bagage iedere dag naar de volgende overnachtingsplaats vervoerd wordt. In de bus is beperkt reparatiemateriaal plus een grote fietspomp aanwezig.


De mountainbike en de berijder

Beide dienen in goede conditie te zijn. Zorg er voor dat de bike in orde is. Een cassette achter met 50 tanden is echt geen overbodige luxe en eigenlijk een must. We beklimmen grote alpencols.  Zorg ervoor dat de remmen in perfecte conditie zijn. Een paar nieuwe pantoffels om je wielen kan geen kwaad. Wij adviseren brede tubeless banden (2.35 of meer voor en iets minder breed achter). Een ‘dropper’ (verstelbare zadelpen) en kniebeschermers zijn ontzettend handig en bijna noodzakelijk.
Soms moet je tijdens een etappe je fiets even dragen. In zo’n situatie voldoen fietsloopschoenen beter dan MTB-schoenen met een knalharde zool. Heb je specifieke onderdelen op je fiets (bijv. remschijven + blokken, speciale wielen) denk er dan aan dat (exotische) onderdelen moeilijk verkrijgbaar zijn. Er is geen fietsenzaak om de hoek. Het is vaak al een probleem om Shimano onderdelen te krijgen. Zeker onderdelen uit de topgroepen (XTR) zijn moeilijk te krijgen. Neem eventueel zelf iets mee.
In de auto hebben we (beperkt) de nodige dingen bij ons zoals binnen/buitenbanden, div. kabels, reservederailleur, pedalen etc. In geval van nood/pech kunnen deze artikelen bij ons gekocht worden. Zelf dien je te zorgen voor minimaal twee reserve-binnenbanden, reserve remblokken, kleine reparatieset en een fietspompje. Deze spullen gaan standaard in je dagrugzak. Jos heeft een EHBO set. Zorg ook voor voldoende contant geld voor onderweg. Natuurlijk stoppen we regelmatig bij een lekker terras. Het gebruik van een creditcard is in Frankrijk en Italie goed ingeburgerd.

Inwendige mens
Er moet tijdens het fietsen maar zeker ook daarna veel gedronken worden. Als richtlijn nemen wij één liter vocht per uur. Denk eraan dat we in het Zuiden van Europa zitten en de temperaturen soms flink op kunnen lopen. Boven de 20 graden is geen uitzondering. Onderweg moet er natuurlijk ook het nodige gegeten worden. Dat kan via een energiedrank of via vast voedsel. In het door ons verzorgde lunchpakket zit brood + beleg, fruit, iets lekkers voor onderweg + een mueslireep. Neem eventueel zelf meer energiedrank of dorstlesser mee. Twee bidons mee is absoluut nodig; een camelbak is handig. Op alle overnachtingsplaatsen zijn drankjes te koop. Onderweg komen we vaak door dorpjes en kun je iets kopen.


Voor, tijdens en na de dagelijkse etappe

Het rijden en finishen van deze trektocht begint natuurlijk met een goede voorbereiding. Vlak voor de start trainen als een bezetene heeft geen zin. Regelmatig en ruim van te voren trainen is veel beter. We gaan lekker sportief biken maar vooral genieten van de overweldigende natuur. Denk er aan dat het vakantie is. Vergeet niet om je ogen en oren open te houden en neem zeker een fotocamera mee. Het is en wordt geen wedstrijd. Wil je strijd aangaan dan zeker niet met ons want het slagen van deze trektocht hangt mede af van het verdelen van je krachten. Zes dagen buffelen achter elkaar doe je niet vaak. Zo nodig elkaar een handje helpen, als de ander de man met de hamer is tegen gekomen, wordt zeker op prijs gesteld. Iedere dag strijden om als eerste boven te komen kan je opbreken. Je kracht en concentratie heb je bijna ieder moment van de dag nodig. Veel tijd om te herstellen van blessures of vermoeidheid is er niet. Iedere dag moeten we verder en wachten er weer nieuwe uitdagingen. Aangekomen bij de hut begint vaak het ritueel van rust nemen, uitpakken en fiets schoonmaken.


Accommodaties en verzorging

We verblijven iedere avond in gîtes, berghutten of in een hotel. Zo mogelijk op tweepersoons- maar soms op meerpersoonskamers. Oordoppen kunnen handig zijn bij nachtmerries of ander onheil. Er wordt iedere avond voor ons gekookt. Wij verzorgen het lunchpakket.

 6    7

Prijs
De prijs voor deze trektocht bedraagt: € 985,=

Deze prijs is inclusief:
– Alle overnachtingen
– Ontbijt, uitgebreid lunchpakket, avondmaaltijden
– GPS in bruikleen

– Bagagevervoer
– Assistentie en technische ondersteuning onderweg
– ‘Bergerie’-shirt


Verzekering
Deelname gebeurt op eigen risico. Voor deelname stellen wij het verplicht om een reisverzekering afgesloten te hebben.


Data

Vakantie P: 20 augustus t/m 27 augustus 2022


Het routeschema

Zaterdag: Aankomst in Sestriere
Zondag: Start trektocht. Etappe Sestriere – Oulx
Maandag: Oulx – Bramans (Klimmen naar 3300 meter…..)
Dinsdag: Bramans – lac de Mont Cenis (Hemels….)
Woensdag: Mont Cenis – Susa (Duivels…..)
Donderdag: Susa – Sestriere (Colle Finestre)
Vrijdag: Sestriere – Sestriere
Zaterdag:  Na het ontbijt. Vertrek naar huis.

Het programma is onder voorbehoud en kan nog gewijzigd worden.

Paklijst :

Dagrugzak;
– helm.
– regenjack.
– been- en armstukken.
– voeding.
– fietspompje.
– 2 binnenbanden.
– min. 2 bidons.
– bandenlichters.
– plakkers.
– solutie.
– reserve remblokken.
– inbussleutels.
– droog (zweet)shirt.
– fietshandschoenen.
– beurs of creditcard.
– zonnebril.
– zonnebrand.
In tas/koffer;
– persoonlijke spullen / kleding.
– slaapzak of lakenzak.
– handschoenen/muts.
– warme (fiets-)kleding.
– lange fietsbroek.
– wasmiddel.
– toiletartikelen.
– smeermiddel/kettingspray.
– pas reis-/ziektekostenverzekering.
– medicijnen.
– loopschoenen.
– bijzonder gereedschap/reserve-onderdelen.
– evt. remolie/ontluchtingset.
– evt. buitenband.
– lippencrème.

 Max. 25 kg. (svp alles in één tas).

  Terug naar de trektochten         MTB-programma 2022

Print Friendly, PDF & Email

 

Print Friendly, PDF & Email