Infovallemairastura - Gîte la Bergerie

‘TransAlpes’ trektocht

Combiweek XL

‘Valli Stura/Maira’

3 september t/m 10 september
(Bassa)
  10 september t/m 17 september (Alta)

Inschrijven

 

   Vrij uit het Italiaans vertaald betekent ‘Valli’ = valeien;  ‘Stura’ = hemel en ‘Maira’= paradijs (?!) dus fietsen we van de hemel naar het paradijs……! Een heerlijk vooruitzicht maar zijn we daar niet te jong voor ? Laten we eens een kijkje nemen hoe het er in hemel en paradijs aan toe gaat.

We beginnen met 2 of 3 dagtochten vanuit onze locatie in Sambuco in de Stura vallei. Over de hoogvlakte van de Gardetta duiken we de derde dag naar onze volgende overnachtingsplaats Acceglio of San Damiano di Macra. De laatste dag staat ons voor beide tochten dan nog een daverende slotetappe terug naar onze startplaats te wachten. Niet alleen de trails zijn van hoge kwaliteit maar ook op onze verblijfplaatsen worden we in de watten gelegd. Kortom een tocht en overnachtingsplaatsen die we eigenlijk met gouden letters zouden moeten beschrijven.

We hebben deze tocht in twee versies: de ‘Bassa’ en de ‘Alta’ variant. Met de ‘Alta’ versie doorkruisen we het noordelijke gedeelte van de Maira vallei. Met de ‘Bassa’ versie rijden we vooral door het zuidelijke gedeelte van de Maira vallei. Het begin is voor beide tochten de ‘Stura’ vallei en ons basiskamp in Sambuco.

Moeilijkheidsgraad
Per dag fietsen we ongeveer 40 kilometer met ±1300 – 1800 hoogtemeters. Er zitten eenvoudige maar ook zwaardere ritten tussen van ongeveer 45 kilometer. Het programma heeft geen rustdag. Het is een enkele keer wel mogelijk om etappes in te korten en zo wat meer rust te nemen. De vele singletracks vragen de nodige technische bagage. De tocht is daarom voor de gevorderde mountainbiker.


Assistentie/begeleiding en aantal deelnemers

De tocht wordt begeleid door Karin en Jos. Vanuit onze herberg in Champcella organiseren we al meer dan 25 jaar mountainbikereizen. Wij kunnen bij de reizen putten uit onze ervaring en kennis van de taal, streek en techniek. Alle routes zijn door ons zelf gemaakt en verkend met veel oog voor de ‘couleur locale’.

 

‘Biking apart together’
We rijden onze tochten met behulp van een GPS. Dit betekent dat iedere deelnemer een GPS ter beschikking krijgt. De etappe is daardoor geheel zelfstandig te fietsen. Je bepaalt je eigen ritme en pauzes. Je kunt op deze manier veel vrijheid ervaren. Vanzelfsprekend kan er ook voor gekozen worden om de etappe gezamenlijk te fietsen. Onze ervaring leert dat dit veruit het leukste is. Bovendien bestaat er de mogelijkheid om bij ons een tracker te  huren. Door gebruik te maken van een tracker weten wij precies waar je bent. Tijdens onze tochten fietst Jos ruim voor of achter de groep uit. Hij kan zo bij onverwachte gebeurtenissen assistentie verlenen. Vind je het gezelliger om met Jos mee te fietsen dan kan dat ook.

Het rijden van een etappe met een GPS is kinderspel. Op het kaartscherm van je GPS staat een lijn. Deze lijn is je route en moet gevolgd worden. Wijk je daarvan af, dan volgt er heel snel een signaal dat je verkeerd gaat. Hup even terug…….. en je pakt de goede route weer op. Als er tijd beschikbaar is kunnen we je de fijne kneepjes van het navigeren leren.

 

Aantal deelnemers
Bewust kiezen we ervoor om het aantal deelnemers aan onze reizen klein te houden. Het minimum aantal deelnemers voor deze trektocht is 5, het maximum is 10.

Onderweg en bagagevervoer
Karin zorgt ervoor dat de bagage iedere dag naar de volgende overnachtingsplaats vervoerd wordt. In de bus is reparatiemateriaal plus een grote fietspomp aanwezig.

De mountainbike en de berijder
Beiden dienen in goede conditie te zijn. Zorg er voor dat de bike in orde is. Een cassette achter met 46 of meer tanden is geen overbodige luxe en eigenlijk een must. Een paar nieuwe pantoffels om je wielen kan geen kwaad. Wij adviseren brede noppenbanden (2.35 of meer voor en achter).
Soms moet je tijdens een etappe je fiets even duwen. In zo’n situatie voldoen  fietsloopschoenen beter dan MTB-schoenen met een knalharde zool. Heb je specifieke onderdelen op je fiets (bijv. remschijven + blokken, speciale wielen) denk er dan aan dat (exotische) onderdelen moeilijk verkrijgbaar zijn. Er is geen fietsenzaak om de hoek.
In de auto hebben we (beperkt) de nodige dingen bij ons zoals binnen-/buitenbanden, div. kabels, reservederailleur, pedalen etc. In geval van nood/pech kunnen deze artikelen bij ons geleend of gekocht worden. Zelf dien je te zorgen voor minimaal twee reserve-binnenbanden, reserve remblokken, kleine reparatieset, reserve achterpad, een paar spaken en een fietspompje. Deze spullen gaan standaard in je dagrugzak. Jos heeft een EHBO set.
Zorg ook voor voldoende contant geld voor onderweg. Natuurlijk stoppen we regelmatig bij een lekker terras. Het gebruik van een creditcard is in Frankrijk goed ingeburgerd.


Accommodaties en verzorging

We verblijven iedere avond in een hotel en eenmaal in een albergo. Soms op tweepersoons- maar vaak op meerpersoonskamers. Oordoppen kunnen handig zijn bij nachtmerries of ander onheil. Er wordt iedere avond voor ons gekookt. Wij verzorgen het lunchpakket.

Data
Week R – ‘Bassa’ – 3 september t/m 10 september 2022
Week S – ‘Alta’ – 10 september t/m 17 september 2022

Prijs
De prijs voor deze trektocht bedraagt: € 985,=
Een vooruitbetaling vragen wij dit jaar pas als het zeker is dat de reis doorgaat en de coronapandemie hopelijk achter ons ligt.

De prijs is inclusief:

• Alle overnachtingen
• GPS in bruikleen
• Ontbijt, uitgebreid lunchpakket, avondmaaltijden
• Nederlandstalige assistentie
• Bagagevervoer
• Technische ondersteuning
• Bergerie-shirt

Verzekering
Deelname gebeurt op eigen risico. Voor deelname stellen wij het verplicht om een reisverzekering afgesloten te hebben.

Het routeschema
Het programma is onder voorbehoud.

Week Q: ‘Valli Stura/Maira’ – ‘Bassa’ – 3 september t/m 10 september 2022

Zaterdag: Aankomst in Sambuco
Zondag: Dagtocht/Proloog Sambuco
Maandag: Dagtocht Sambuco
Dinsdag: Trektocht Sambuco – San Damiano di Macra
Woensdag: Dagtocht San Damiano
Donderdag: Trektocht San Damiano – Celle di Macra
Vrijdag: Trektocht Celle di Macra – Sambuco
Zaterdag: Vertrek (na ontbijt)

Week R: “Valli Stura/Maira’ – ‘Alta’ – 10 september t/m 17 september 2022

Zaterdag: Aankomst in Sambuco
Zondag: Dagtocht/Proloog Sambuco
Maandag: Dagtocht Sambuco
Dinsdag: Dagtocht Sambuco
Woensdag: Trektocht San Damiano – Acceglio
Donderdag: Dagtocht Acceglio
Vrijdag: Trektocht Acceglio – Sambuco
Zaterdag: Vertrek (na ontbijt)

Terug naar de trektochten  MTB-programma 2022

Print Friendly, PDF & Email

Print Friendly, PDF & Email