Sneeuwschoenwandelen Frankrijk

Sneeuwschoenwandelen in Frankrijk

…Wintersport op eigen kracht…

Inleiding
De winter leent zich er voor om mooie wandelingen op sneeuwschoenen te maken. Onze gîte vormt hiervoor een ideale uitvalsbasis. Als je eenmaal de rust en ruimte van het sneeuwschoenlopen ervaren hebt, dan wil je daarna niets anders meer.

Sneeuwschoenwandelen is zonder twijfel de meest eenvoudige manier om je over sneeuw te verplaatsen. Kunnen lopen is immers voldoende.  Het lopen op de sneeuwschoenen is zwaarder dan gewoon bergwandelen maar heerlijk ontspannend.
Geen langdurig oefenen, maar de raquettes onderbinden en dan hup de bergen in. Sneeuwschoenwandelen in vlak terrein verschilt eigenlijk nauwelijks met je normale loop. Dit gebruiksgemak, het lage gewicht en de geringe afmetingen zijn de sterke troeven van het ‘raquetten’.
Van richting veranderen, uit stand een halve draai maken, een kuil induiken en er gelijk weer uitklimmen, een beekje oversteken of door een dicht bos gaan, kort klimmen en gelijk dalen zijn voor de sneeuwschoenwandelaar normaal gesproken geen enkel probleem. Zo is het kinderspel en zeer aantrekkelijk om met het reliëf in het landschap te spelen. Je bent vrij om te gaan.

De ware geest van de sneeuwschoenwandelaar of de winteravonturier is dus iemand die wil ontdekken, die zijn eigen spoor maakt, die de rust en de ruimte opzoekt. Het is geen surrogaat voor mensen die niet kunnen skiën maar het is een manier om de bergen op een andere wijze te ontdekken. Een dunne laag sneeuw van ± 10 centimeter volstaat al om de raquettes onder te binden. Daar kan geen ski tegen op.

Het is niet voor niets dat het sneeuwschoenwandelen de laatste jaren zo een grote vlucht heeft genomen. Je doet het ‘raquetten’ onnoemelijk tekort als je het als een vervanger voor het skiën of langlaufen ziet. ‘Raquetten’ is vooral een aanvulling op de andere wintersporten. Voor de meeste winteractiviteiten geldt dat ze vanaf december tot maart starten bij onze voordeur.  Veel plezier et bonne glisse !

De dag begint met een uitgebreid ontbijt, waarna je op pad gaat met een lunchpakket voor onderweg. Wanneer je dan aan het eind van de middag terugkomt, staat er altijd een gulle pot thee klaar. Het vuur in de open haard knappert. Nog nagenietend snuif je al de heerlijke geuren uit de keuken op. Je eet, samen met de andere gasten aan een grote tafel.


Materiaal & uitrusting

Een goede sneeuwwandeluitrusting bestaat uit een paar sneeuwschoenen die worden bevestigd onder je eigen bergwandelschoenen; een paar skistokken en een paar gamaschen. Dankzij de grote oppervlakte van de sneeuwschoenen zak je iets minder diep in de sneeuw.
Je eigen schoenmaat is niet van belang omdat de binding van de sneeuwschoen in lengte verstelbaar is. Je eigen bergschoenen moeten warm, goed geïmpregneerd en vooral stevig zijn (enkelhoog, B of C categorie). Daarnaast gebruik je twee skistokken als evenwichtssteun. Sneeuwschoenen zijn in La Bergerie te huur voor € 7 per dag of € 35,= per week.
Voor het huren van een langlauf- of ski-uitrusting kan je het beste terecht in de verschillende sportzaken die er in de buurt of in de skigebieden zijn.

Aan je veiligheid hebben we ook gedacht. Bij ons kan je een GPS-tracker huren (20,= euro per week) Met de tracker kan je een een hulp- of noodsignaal uitzenden maar het belangrijkste is dat wij precies weten waar je bent. Op de computer krijgen we je locatie te zien. Erg handig maar vooral erg veilig. Bij onvoorziene omstandigheden zoals verkeerd lopen of de weg kwijt raken kunnen wij je beter helpen.

                                               
vrij om te gaan  ….actie….

Voorbeeld dag-tot dagprogramma

Sneeuwschoenwandelen
Individueel, of onder leiding van een gids, kunt u iedere dag op pad. Om u op weg te helpen hebben wij een aantal eenvoudige sneeuwschoenwandelingen op papier gezet. De kans op het gevaar van lawines is op onze routes vrijwel uitgesloten. De gedetailleerde beschrijvingen worden ondersteund door een ingetekende kaart. Alle tochten starten en eindigen bij de voordeur van La Bergerie.
De routes zijn ook met behulp van een GPS te lopen en voor te bereiden. Het omgaan met een GPS is eigenlijk kinderspel. Een GPS apparaat (Garmin etrex) hebben wij voor je beschikbaar.
Gewapend met een GPS of een goede wandelkaart en wat oriëntatievermogen (s´winters liggen veel markeringen voor wandelroutes onder de sneeuw) gaat er een nieuwe wereld voor je open. Daarnaast hebben de VVV´s in omliggende plaatsen ook allerlei routes uitgezet. De VVV´s organiseren ook dagtochten. De tochten staan onder leiding van een lokale gids. In de leeshoek van La Bergerie liggen volop boeken en kaarten die bij het opdoen van een tocht gebruikt kunnen worden.

Er bestaat de mogelijkheid om op donderdag en vrijdag zelfstandig een tweedaagse trektocht op sneeuwschoenen te maken. Deze mooie tocht gaat naar een bemande berghut in Dormillouse in het Nationale park van ‘Les Ecrins’. De reservering van de hut wordt voor u door La Bergerie geregeld. In de hut zijn dekbedden aanwezig. De tweedaagse start bij de voordeur van La Bergerie op 1220 meter. De eerste dag wordt er ± 4/6 uur gelopen. De moeilijkheidsgraad is eenvoudig. Het is een prachtige wandeling door het onbedorven dal van Freissinieres met bevroren watervallen, kletterende bergbeken en hoog oprijzende wanden. In de hut (1727 meter) wordt u gastvrij ontvangen door Paul en Sarah die de maaltijd en het ontbijt van de volgende dag verzorgen.
Voor de vrijdag is er de mogelijkheid om een eerst een kleine maar prachtige wandeling rond Dormillouse te maken. Dan daal je af en volg je de route van de heenweg. Lijkt niet zo avontuurlijk maar je loopt door een prachtige verstilde vallei. Aan het einde van de middag wordt u op een, vooraf afgesproken plaats door de taxiservice van La Bergerie opgehaald.
Deze tweedaagse vormt een mooie afsluiting van de week. De extra kosten voor deze optionele tweedaagse bedragen € 60,- per persoon. Wilt u deze avontuurlijke tweedaagse tocht maken dan vragen wij u dit bij het reserveren op te geven. De wandeling + overnachting is vanaf februari te reserveren.

Berghut in Dormillouse

In 2018 heeft de Franse Televisie (TF1) een korte documentaire gemaakt over het leven van de toenmalige huteigenaar Serge maar ook over de hut. Toeval maar onze gasten spelen mede een hoofdrol in de documentaire.
De documentaire is te zien via deze link: https://www.lci.fr/loisirs/profitez-d-un-cadre-exceptionnel-en-pleine-montagne-dans-le-hameau-de-dormillouse-2080276.html

Naast de mogelijkheden om sneeuwschoentochten te maken zijn er ook allerlei andere winteractiviteiten te ondernemen. Een korte opsomming:

Langlaufen
Rond Champcella liggen geen loipes maar wel enkele weides om even heerlijk te oefenen. Op 5 min autorijden wordt het in het dal van Freissinières al serieuzer. Daar liggen mooie eenvoudige loipes met een lengte van; 20 km. De loipes worden dubbel gespoord.
Op ± 15 min autorijden ligt het langlaufgebied van Vallouise/Les Vigneaux. Hier liggen prima, dubbel gespoorde loipes (skating en klassiek). Je loopt heerlijk langs de beek de Gyronde. Iets verder op ± 30 min. liggen de langlaufgebieden van Puy St. Vincent en de Clareé. De prachtige loipes in Puy St. Vincent lopen nu eens niet door een dal maar hoog in de bergen op zo´n 1800 tot 2000 met. Het gevolg is uitstekende sneeuwcondities (tot in april) en schitterende vergezichten. Met inzet van de taxiservice van La Bergerie is het goed mogelijk om deze gebieden een paar keer te bezoeken. Als u zelf met de auto komt dan liggen er ook op een half uurtje rijden nog diverse andere mooie langlaufgebieden zoals; Ceillac of de Queyras. Iedere dag kunt u zo een nieuw gebied dichtbij opzoeken. Het aanbod is groot en zeer gevarieerd.

Alpineskiën
In Champcella zijn geen skiliften. De dichtstbijzijnde skigebieden (Puy St. Vincent of Vallouise/Pelvoux) liggen maar op ± 20 minuten autorijden. Tien minuten verder rijden en u hangt in een van de liften van de grote skigebieden van Serre Chevalier (250 km. pistes), Vars/Risoul (180 km. pistes ) of het olympische skigebied van Montgenèvre/Sestrière (400 km. pistes). Daarnaast zijn er nog enkele kleine skigebieden in de Queyras op ± 45 min. met de auto. Erg authentieke gebieden – stations villages – met een rustige ontspannen sfeer. Over het algemeen is de sfeer in de skigebieden gemoedelijker dan in de grote skigebieden aan de noordkant van de Alpen. Aan sneeuw is in de regel geen gebrek.

Hondensleetocht
Laurent en Sylviane uit Vars zijn de trotse eigenaren van een roedel sledehonden en organiseren vanuit Vars al meerdere jaren hondensleetochten. Niet alleen in Vars, want met hun honden trekken ze de hele wereld over. Bij het skigebied van Vars kan er dagelijks een tocht per hondenslee worden gemaakt. Het is een sportieve bezigheid want op een gegeven moment ga je zelf de slee besturen. Het leukste is om een halve dag te reserveren.
Wilt u er zeker van zijn dat u meekunt dan vragen wij u dit bij het reserveren ons mee te delen. Wij kunnen dan de reservering verzorgen.

Prijzen: “Maxi bapteme”: halve dag €75,= volwassene voor een kind €60,= of een half uur sledetocht en half uur in de kennel €60,= volwassene/ €40,= kind. Voor een uitvoerige beschrijving van de mogelijkheden: Hondensledetochten.

Het winterarrangement kunt u voor de volgende weken boeken:

Data 2022

Weeknr. 5 29 januari tot 5 februari
Weeknr. 6 5 februari t/m 12 februari
Weeknr. 7 12 februari tot 19 februari
Weeknr. 8 19 februari tot 26 februari
Weeknr. 9 26 februari tot 5 maart 2021
Weeknr. 10 5 maart tot 12 maart

Let op; aankomst en vertrek op zaterdag !! Aankomst zaterdag vanaf 15.00.

Prijzen per persoon
Verblijf op tweepersoonskamer  €  385,= per persoon/per week op basis van halfpension.
Voor overige prijzen zie ons reserveringsformulier voor winterverblijf.

Op maandag en donderdag wordt de warme maaltijd niet door ‘La Bergerie’ verzorgd. Restaurantjes in de buurt bieden menu’s aan vanaf 20,- euro. Op 5 minuten autorijden is al het dichtstbijzijnde restaurant. Wij kunnen u wegbrengen en ophalen.

Wij rekenen geen extra toeslag voor mensen die alleenstaand zijn en alleen reizen (mits voldoende kamers beschikbaar).

Reserveren
Deze reis kunt u boeken door het reserveringsformulier in te vullen. Na ontvangst van het formulier sturen wij een bevestiging van de boeking met daarin opgenomen de betalingsregeling. Merci !

Reismogelijkheden
Informatie over hoe u per trein, vliegtuig, bus of auto bij ons kunt komen staat op onze website bij reismogelijkheden.

Vervoer ter plekke
Zonder eigen vervoer is het heel goed mogelijk een mooi weekprogramma vanuit La Bergerie samen te stellen. Er bestaat de mogelijkheid om tijdens het verblijf een paar keer gebruik te maken van de taxiservice van La Bergerie. Tegen een kleine kilometervergoeding brengen wij je naar de iets verder weggelegen loipes of pistes. Dit altijd in overleg vooraf met andere gasten die eventueel ook van de taxiservice gebruik willen maken.

Uitrusting

Algemeen:
– Geldig paspoort, Kopieën van reisdocumenten
– Skibril, Lippencrème met UV-filter
– Riempjes ter bevestiging van sneeuwschoenen aan rugzak
– EHBO eenvoudige middelen, blarenpleisters, sporttape

Kleding:
– Fleece jack, 2 paar handschoenen, muts, sjaal
– Wind- en waterdicht jack
– Zonnehoed of pet, evt. lang ondergoed
– Skipully, (langlauf)handschoenen
– Winddichte en sneeuwafstotende broek
– Gamaschen

Speciaal:
– Dagrugzak, Stevige bergschoenen
– Sandalen of (hut)slippers: Nee
– Lakenzak voor hut Dormillouse: Ja
– Handdoeken : Nee
– Oordopjes
– Veldflessen (van ons kunt u voor onderweg thee of gekookt water meekrijgen)

Tips:
– Zonnebrandolie, Zonnebril
– Zaklamp, Zakmes
– Snacks (bijv. mueslirepen, zakjes soep)

Naar inhoudsopgave.

Print Friendly, PDF & Email